Verhuur eigen onroerend goed

Vraag

Een klant van ons verhuurt zijn appartement aan de Belgische kust, onder andere via airbnb en andere online verhuurwebsites. Nadat hij het artikel in bijlage gelezen had, stelde hij ons de vraag wat zijn verplichtingen zijn aangaande Toerisme Vlaanderen?

Antwoord

Iedereen die een toeristisch logie wil verhuren of uitbaten moet dat logie vooraf aanmelden bij of laten vergunnen door de dienst toeristische vergunningen. Van zodra men een logie promoot of bekendmaakt aan de buitenwereld is men hieraan onderworpen.

Of u een meldingsplicht heeft of een vergunningsplicht is af te lezen uit onderstaande tabel:

Type Logie Meldingsplichtig Vergunningsplichtig
Hotel Nee Ja
Vakantiewoning Ja Niet verplicht, wel aanbevolen
Vakantielogies en gastenkamers Max 2 kamers én voor max 8 toeristen Meer dan 2 kamers of voor meer dan 8 toeristen
Openluchtcreatieve terreinen Max 2 plaatsen voor openluchtcreatieve verblijven én voor maximum 8 toeristen Meer dan 2 plaatsen voor openluchtcreatieve verblijven of voor meer dan 8 toeristen

Een vakantiewoning: een vakantiewoning is een uitgeruste woning, studio of appartement, waarvoor een persoonlijk gebruiksrecht wordt verleend. De toerist krijgt de mogelijkheid om zelf zijn maaltijden te bereiden.

Wat kan LeadService hierin voor u betekenen?

LeadService kan de klant volledig begeleiden bij een aanmelding en/of een vergunning. Aan de hand van onze uitgebreide ervaring kunnen we met de klant heel duidelijk de voorwaarden en het stappenplan (gaande van de gemeentelijke verplichtingen, tot de brandveiligheidsvoorwaarden + aanvraag van de nodige attesten) bespreken, teneinde de klant in regel te stellen met de wettelijke verplichtingen.

Men kan ervoor opteren om zich te laten vergunnen, omdat men op die manier:

– promotie krijgt via Toerisme Vlaanderen

– subsidies kan aanvragen wanneer men bepaalde werken laat uitvoeren aan het vakantielogie

Het is wel aan te raden van niet te lang te wachten met de aanvraag van de vergunning want de vergunningsprocedure kan 2-5 maanden duren.

Kantoor te Wevelgem

Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief